Over lage rugpijn

Lage rugpijn is een veelvoorkomende klacht. Ruim 85% van alle rugpijn klachten hebben geen duidelijke oorzaak zoals een hernia of ischias. Lage rugpijn kan verschillende oorzaken hebben. Soms overbelasting, soms heb je jezelf ergens aan vertild en soms weet je het gewoon niet. In de pubertijd groeien de kinderen snel. Deze groeispurt kan ook voor rugklachten zorgen.

Oorzaken van lage rugklachten

Lage rugklachten komen vaak voor. Een verkeerde werkhouding is een mogelijke oorzaak, zoals bijvoorbeeld langdurig staan, een verkeerde zithouding achter de computer of zwaar tillen.

Vele mogelijke oorzaken van lage rugklachten

Naast een verkeerde werkhouding kunnen er ook andere problemen zijn zoals:

Lees hieronder meer over de mogelijke oorzaken van lage rugklachten.

Ischias

Ischias is een afklemming van de Nervus ischiadicus wat ook een zenuwpijn die uitstraling geeft in de bil, het been en tot aan de tenen door kan lopen. Het kan zijn opleveren die het bewegen belemmerd.

Hernia

Een hernia is een uitstulping van de zachte kern van de tussenwervelschijf. Deze drukt op de zenuw die ontspringt uit de wervelkolom. De druk op de zenuw geeft hevige pijn en kan tot spieruitval, en functie uitval lijden zoals een klapvoet of incontinentie klachten. Ook kan de pijn zo hevig zijn dan iemand zich alleen op handen en voeten kan voortbewegen.

Hyperlordose

Hyperlordose is een vergroeiing van de ruggenwervelkolom wat de oorzaak is van een forse holle rug. Geeft klachten op de lage rugwervels en een hoge spierspanning. Vaak is dit een stand van de wervelkolom die in bepaalde families meer voor komen.

Scoliose

Een “C” of “S” scoliose is een zijdelingse kromming van de wervelkolom. Bij de “C” scoliose is er 1 bocht in de wervelkolom in zijwaartse richting te zien. Bij de “S” scoliose is er een dubbele bocht in de wervelkolom te zien. Afhankelijk van het aantal graden van de bochten is er medisch ingrijpen geïndiceerd.

Kyfose

Kyfose is een kromming in de bovenrug in achterwaartse richting. Kenmerkend is de bolle bovenrug. De schouders staan vaak wat naar voren. Deze kan zowel structureel als functioneel zijn. Rigide, dus vaststaande kyfose vormen kunnen gerelateerd zijn aan diverse ziektes zoals:

 • Ziekte van Ehlers-Danlos
 • Ziekte van Marfan
 • Ziekte van Scheuermann

Bekkentorsie

Bekkentorsie is een verwringing in het bekken waarbij het zowel naar voren als naar achter gekanteld kan staan. Dit geeft vaak last in de onderrug en de liezen.

Piriforme syndroom

Bij het piriforme syndroom wordt de zenuw in de bil afgekneld door een strak staande bilspier. De oorzaak kan een irritatie van de heupzenuw zijn of zelfs een ontsteking hiervan. De trigger kan een volle portemonnee zijn, een stapel pasjes die in de kontzak van de broek worden gestopt, of een houding probleem. Denk bijvoorbeeld aan langdurig op een bil hangen tijdens het werk.

Beenlengteverschil

Beenlengteverschil komt vrij veel voor. Een beenlengteverschil kan ontstaan tijdens de groei van een kind, door een breuk of operatie aan een heup, been of knie. Maar op oudere leeftijd kan osteoporose ook een lengteverschil geven. Doordat de botkwaliteit afneemt kan er een verschil in de bekkenstand ontstaan.

Overige oorzaken

Buiten deze meest genoemde oorzaken zijn er nog veel meer oorzaken te vinden voor rugpijn. Denk bijvoorbeeld ook aan reuma en artrose.

Wat kan de podoloog doen?

De podoloog kan beenlengte verschillen opsporen en oplossen met een verhoging in de schoen. Door het exacte lengteverschil op te meten kan de podoloog helpen om de klachten te doen afnemen. De gespecialiseerde podoloog kan ook bekkentorsie en andere scheefstanden met behulp van steunzolen aanpakken.

Multidisciplinair behandeling

Rugklachten worden veelal multidisciplinair behandelend. Dat houdt in dat er meerdere vakmensen samenwerken. Denk aan bijvoorbeeld aan:

Vind een praktijk

Blijf niet doorlopen met klachten! Laat het nakijken bij uw podoloog. Mogelijk kan het helpen om de klachten te verminderen! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Jasja van Veen. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podologie en podotherapie worden vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Maaike

  “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

 • format_quote

  Ervaring van Ellen

  “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

 • format_quote

  Ervaring van Erik

  “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

 • format_quote

  Ervaring van Sija

  “Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

 • format_quote

  Ervaring van Ria

  “Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 20 juni 2024

  Valpreventie bij ouderen

  Valpreventie bij ouderen: leer hoe podologen en podotherapeuten helpen valincidenten te voorkomen en lees tips voor veilig schoeisel en thuisomgeving.

  Door Ka Ho Liu

 • 30 mei 2024

  Hypermobiliteit en fibromyalgie

  Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

  Door Roy Gieling

 • 06 mei 2024

  Het sinus tarsi syndroom

  Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

  Door Erica Last

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen