Wintersport en voetklachten

De winterperiode is weer aangebroken, voor mijzelf direct de gedachten aan wintersport. En om werk en privé te combineren (wellicht een slecht idee) ben ik gaan zoeken op skiën, snowboarden en blessures van het onderbeen.

Veelvoorkomende breuken

In de jaren ‘60 is een breuk van de enkel(kuitbeen) de meest gerapporteerde aandoening bij skiongelukken. Dit werd ook wel een ‘skiers-ankle’ genoemd. De oorzaak werd geweten aan de lage zachte leren laarzen. De laatste jaren zijn de skischoenen hoger en van hardere materialen gemaakt. Hierdoor zijn het aantal enkel breuken flink afgenomen.

Ook wordt de ‘snowboarders-ankle’ beschreven. Dit is een breuk van de buitenzijde van het sprongbeen (talus) in de enkel. Bij het dragen van schoenen gemaakt van zachtere materialen lijkt de kans twee keer zo groot op het ontstaan van enkel blessures en breuken in de voet, zoals bijvoorbeeld van het vijfde middenvoetsbeentje.

De hardere schoenen verkleinen dus de kans op enkel blessures en breuken in de voet, maar vergroten juist de kans op breuken van de scheen- en kuitbeen. Ook verplaatsen de blessures vaker naar de knie. De zogenoemde ‘boot-top’ fracturen, zijn breuken op de plaatst van de bovenzijde van de schoen. Maar ook een breuk van het tibia plataeu wordt regelmatig vermeld. Dit plateau behoort tot het scheenbeen en is onderdeel van het kniegewricht. Dit ontstaat vaker bij skiën door een val van hoogte gepaard met een naar binnen of buiten draaiende beweging (van de ski).

Wintersport en voeten

Andere wintersport gerelateerde voetklachten

Daarnaast kwam ik nog een aantal andere vaak omschreven voetklachten tegen:

 • Een ‘ski-teen’
 • Mortonse neuralgie
 • Blauwe- en drukplekken

Een ‘ski-teen’

Dit betreft vaak de grote teen, door druk van de schoen op de nagel ontstaat er een bloeduitstorting onder de nagel (subungeale hematoom). De zwelling van het bloed kan een zeer vervelende pijn veroorzaken onder de nagel. De nagel en top van de teen verkleurt blauw, paars of zelfs bijna zwart. Deze verkleuring verdwijnt uiteindelijk door het (volledig) uitgroeien van de nagel, dit kan maanden duren. Ook kan de nagel soms loslaten.

Een ski-teen kan logischerwijs ontstaan door te kleine schoenen. Maar ook in een te grote of ruime schoen kan de grote teen tegen de voorzijde schuiven.

Neuroom van Morton

De ski en snowboard schoenen van hardere materialen kunnen sneller een beknelling veroorzaken van de zenuw tussen de 3e en 4e middenvoetsbeentjes. Er ontstaan dan gevoelsstoornissen in de 3e en 4e teen, bijvoorbeeld steken, tintelingen of doof.

Blauwe- en drukplekken

Net als de hierboven besproken klachten, ontstaan er veelal klachten door niet goed passend schoeisel. De huid krijgt tijdens de wintersport misschien wel een aantal uren per dag, een paar dagen achtereen veel druk, wrijving en kou te verduren. Dit kan leiden tot blauwe en rode verkleuringen, maar eventueel ook blaren en wonden.

Conclusie

De schoen speelt een grote rol in het ontstaan van de klachten in het onderbeen. Maar de schoen kan waarschijnlijk ook een preventieve rol spelen, voor een veilige en leuke wintersport.

Vind een praktijk

Heeft u last van een terugkerende likdoorn? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop voor de dichstbijzijnde Podozorg praktijk!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Gijsbert Lalkens. Hij is podotherapeut, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Edwin

  “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

 • format_quote

  Ervaring van Clasina

  “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

 • format_quote

  Ervaring van Johan

  “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

 • format_quote

  Ervaring van Bart

  “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

 • format_quote

  Ervaring van Gerda

  “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth

 • 05 oktober 2023

  De juiste schoenmaat is belangrijk

  Een derde van de mannen en de helft van de vrouwen draagt schoenen die niet goed passen. Maar als schoenen niet goed passen kan dit klachten veroorzaken!

  Door Liesbeth Dijkshoorn

 • 19 september 2023

  Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

  Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

  Door Angelique Bekkema

 • 08 september 2023

  Overgewicht en voetklachten

  Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

  Door Delia de Bliek