Alles over een instabiel teengewricht

Vaak bezoeken mensen met bovenstaande klachten de praktijk van de (register) podoloog. In de meeste gevallen is de tweede teen aangedaan, maar de klachten kunnen bij alle tenen voorkomen.

In dit artikel

In dit artikel leest u waardoor een instabiel teengewricht ontstaat en wat u eraan kunt doen. Klik op een specifiek onderwerp om meer te lezen over:

Tenen gaan uit elkaar staan

Een instabiel teengewricht kan ontstaan wanneer het gewrichtskapsel niet meer in staat is het teengewricht bij elkaar te houden. Hierdoor kunnen de tenen steeds verder uit elkaar gaan staan. Ook de plantaire plaat onder de voet speelt hier een belangrijke rol. Deze peesplaat aan de onderzijde van het teengewricht kan op den duur oprekken en zelfs scheuren.

Voorbeelden van een instabiel teengewricht

Voorbeelden van een instabiel teengewricht.

Oorzaken van een instabiel teengewricht

Er zijn verschillende risicofactoren die een rol spelen bij het uit elkaar groeien van de tenen, waaronder:

Scheefstand grote teen

Een scheefstand van de grote teen (hallux valgus) kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de tweede teen wordt weggedrukt. Deze duwt de naastliggende teen dan uit de kom.

Afwijkende voetstanden

Ook kunnen afwijkende voetstanden zoals een holvoet of een platvoet een rol spelen.

Sportletsel of ontsteking

Verder zien we deze klachten ten gevolge van sportletsel of een ontsteking en daarnaast speelt erfelijkheid vaak ook een rol.

Klachten van een instabiel teengewricht

Op het moment dat de klachten ontstaan gaat dit vaak gepaard met pijn. Rondom het gewricht kan een stekende/brandende pijn optreden. Ook kan er lokaal zwelling ontstaan. De klachten zijn voornamelijk aanwezig bij het afwikkelen van de voet. Hier moeten de tenen omhoog en juist deze beweging is vaak pijnlijk. Doordat de teen een andere stand aanneemt kan deze gaan schuren tegen de schoen. Dit kan drukplekken en likdoorns tot gevolg hebben. Doordat mensen pijn ontwijkend gaan lopen worden er na verloop van tijd ook geregeld andere klachten ervaren. Deze klachten kunnen zeer divers zijn en ook hoger in de bewegingsketen tot uiting komen.

Diagnose van een instabiel teengewricht

Het diagnosticeren van een instabiel teengewricht kan het best door een voetspecialist worden gedaan. Een registerpodoloog kan hier uitkomst bieden. Door goed lichamelijk onderzoek te verrichten wordt goed in beeld gebracht wat de oorzaak is van de klacht. Echografisch onderzoek kan hier een zeer goede aanvulling zijn. Hier kunnen we bijvoorbeeld de kwaliteit van de plantaire plaat goed mee beoordelen.

Behandelingen van een instabiel teengewricht

Instabiele teengewrichten worden het meest conservatief behandeld. Dat wil zeggen dat er meestal niet direct voor een operatie wordt gekozen.

Steunzool

Een steunzool kan een goede oplossing zijn om de druk op de teengewrichten te reduceren.

Siliconen orthese

Ter voorkoming van drukplekken en likdoorns kan er een siliconen orthese gemaakt worden. Deze voorkomt dat de tenen gaan schuren tegen de schoen.

Goede schoenen

Het is ook belangrijk de juiste schoen te kiezen. Smalle schoenen met hoge hakken doen de klachten over het algemeen toenemen. Het is daarom belangrijk dat u een plattere schoen kiest met een ruime teenbox.

Afwikkelbalk

Ook de afwikkeling is belangrijk om de teengewrichten tot rust te laten komen. Hiermee bedoelen we dat de schoenen een stijve loopzool hebben en een hoge teensprong. Deze voorziening kan ook worden vervaardigd onder een bestaande schoen. Dit noemen we een afwikkelbalk.

Tapen

Tevens kan de registerpodoloog besluiten de teen te tapen, zodat het kapsel kan genezen. Dit kunt u daarna gedurende langere periode zelf herhalen omdat het kapsel tijd nodig heeft om te herstellen.

Operatie

Wanneer de niet-operatieve behandeling niet (meer) helpt, kan een operatie uitkomst bieden. Uw podoloog/podotherapeut zal u dan verwijzen naar een orthopedisch chirurg. Welke operatie voor u geschikt is, hangt onder andere af van de ernst van de instabiliteit, hoeveel last u heeft en wat uw dagelijkse activiteiten zijn.

Vind een praktijk

Heeft u last van een instabiel teengewricht? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Herman van Dasselaar. Hij is (register) podoloog, podoposturaal therapeut en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Jacqueline

  “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

 • format_quote

  Ervaring van Marieke

  “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

 • format_quote

  Ervaring van Maaike

  “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

 • format_quote

  Ervaring van Johan

  “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

 • format_quote

  Ervaring van Sanne

  “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Hielspoor

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 19 september 2023

  Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

  Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

  Door Angelique Bekkema

 • 08 september 2023

  Overgewicht en voetklachten

  Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

  Door Delia de Bliek

 • 24 augustus 2023

  Niet zomaar een blaar: Epidermolysis Bullosa

  Dieper in op Epidermolysis Bullosa: leer de oorzaken, impact en behandelingen van deze complexe erfelijke huidaandoening beter begrijpen.

  Door Marco-Paul Breijer

 • 15 augustus 2023

  Gevoelloze of tintelende tenen (neuroom van Morton)

  Gevoelloze (verdoofde) of tintelende tenen zijn vaak gerelateerd aan een neuroom van Morton. Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelopties.

  Door Herman van Dasselaar

 • 21 juli 2023

  Zere voeten na de Nijmeegse Vierdaagse?

  Behandel blaren na de Nijmeegse Vierdaagse. Leer effectieve tips voor blarenpreventie en ontdek hoe je pijnlijke voeten kunt verlichten.

  Door Robert Wonink

 • 13 juli 2023

  De overgang (menopauze) en zere voeten

  De overgang (menopauze) zorgt ervoor dat botten, gewrichten en spieren minder herstellen en veerkrachtig zijn. Dit zorgt voor zere voeten bij opstaan.

  Door Delia de Bliek