Hoe kan je een hielspoor vroegtijdig herkennen?

In mijn praktijk zie ik veel mensen met hielpijn. De klachten bij deze mensen bestaan vaak al meer dan 6 maanden. Dan kun je je afvragen waarom men niet eerder aan de bel trekt. Vaak komt dit doordat de klacht zich langzaam ontwikkelt. In deze blog wordt besproken hoe je een ‘hielspoor’ vroegtijdig kunt herkennen en hoe je kunt handelen om te voorkomen dat het erger wordt.

Zoals in eerdere blogs wordt de term ‘hielspoor’ gebruikt. In deze tekst bedoelen we daar een fasciitis plantartis, peesontsteking van de peesplaat onder de voet, mee.

Waarom komen mensen zo laat in actie bij hielpijn?

Hielspoor is een klacht die meestal ontstaat door een overbelasting. De pijnklachten beginnen heel mild en nemen heel langzaam toe. Vaak worden de klachten niet herkend tot deze serieuze vormen gaat aannemen en men er uiteindelijk bewust van wordt. Dan is men vaak al 4 tot 8 weken verder. Omdat de klacht bij belasting weer afneemt wordt er vaak gedacht dat het vanzelf wel weer over gaat. Helaas gebeurt dit niet altijd. Hoe langer een pees overbelast en geïrriteerd is des de langer duurt het voordat deze weer genezen is. Het is dus van belang om er vroeg bij te zijn.

Er zijn ook gevallen waarbij de hielpijn acuut ontstaat. In dit geval is er vaak sprake van een klein inwendig scheurtje in de pees. Ook in deze gevallen kun je de onderstaande tips en tricks opvolgen.

Waar herkent u een hielspoor aan in een vroeg stadium?

 • Stijf gevoel onder de voet bij het opstaan, na een nacht slapen
 • Zwaar vermoeid gevoel in de voeten aan het einde van de dag
 • Bij beweging neemt de pijn af

Wat moet u zichzelf afvragen?

 • Heb ik de laatste tijd meer bewogen dan anders? Bijvoorbeeld: begonnen met hardlopen (of een andere sport), hondje erbij die 3x per dag uit moet, verhuizing, verandering van beroep, toename van het aantal sporturen en intensiviteit.
 • Heb ik andere schoenen gedragen? Bijvoorbeeld: verandering van hardloopschoenen, werkschoenen, schoenen voor algemeen dagelijks leven?
 • Heb ik meer op een ladder gestaan?
 • Heb ik meer op mijn hurken gezeten?
 • Is er sprake van toename van gewicht in een korte tijd? Zwangerschap hoort hier ook bij.

Tips en tricks bij de eerste tekenen van ‘hielspoor’:

Herkent u zich in bovenstaande vragen? Dan is het verstandig om onderstaande punten op te volgen tot u merkt dat de klachten afgenomen zijn.

 • Reductie van belasting. Bijvoorbeeld: stop met hardlopen, zorg dat iemand anders de hond ook een keer uit laat.
 • Draag schoenen met een stijve loopzool en hielheffing. Het is wel belangrijk dat u deze schoenen zo veel mogelijk draagt. Dus ook thuis.
 • Voorkom lang staan en lopen.
 • Probeer te achterhalen hoe de klacht is ontstaan. Dan kunt u herhaling mogelijk ook voorkomen.

Behandelingen van een hielspoor

Niet-operatief

Een behandeling start meestal met rekoefeningen van de kuitspieren in combinatie met steunzolen en eventueel pijnstillers. Daarnaast zijn er ook nog andere mogelijkheden, namelijk:

Oefeningen om de peesplaat onder de voet te laten herstellen

In deze video laten wij u zien hoe u met oefeningen de peesplaat sneller kunt laten herstellen. Hoe eerder de fasciitis plantaris wordt behandeld, des te groter de kans op herstel. Als u te lang wacht, kan de klacht verergeren en kan er meer schade aan de pees worden toegebracht.

Lees meer over de oefeningen

Operatief

Het komt zelden voor dat de niet-operatieve behandelingen niet helpen en de patiënt zoveel klachten heeft dat een operatieve oplossing voor het probleem moet worden gezocht. Is een behandeling met operatie noodzakelijk, dan zijn er verschillende operaties van een hielspoor mogelijk.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Marjolein Schenkels. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Clasina

  “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

 • format_quote

  Ervaring van Hulya

  “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

 • format_quote

  Ervaring van G.F. Werner

  “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

 • format_quote

  Ervaring van Jesse

  “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

 • format_quote

  Ervaring van Marieke

  “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth

 • 05 oktober 2023

  De juiste schoenmaat is belangrijk

  Een derde van de mannen en de helft van de vrouwen draagt schoenen die niet goed passen. Maar als schoenen niet goed passen kan dit klachten veroorzaken!

  Door Liesbeth Dijkshoorn

 • 19 september 2023

  Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

  Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

  Door Angelique Bekkema

 • 08 september 2023

  Overgewicht en voetklachten

  Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

  Door Delia de Bliek