Waarom zijn er zoveel verschillende materialen en kleuren?

Tijdens de eerste afspraak bij de podoloog of podotherapeut wordt er een anamnesegesprek en een uitvoerig onderzoek verricht en het toekomstige behandelplan uitgelegd. Het laatste wat vaak wordt overlegd, is: 'welk afdekmateriaal kiezen we voor uw steunzolen?' De meeste mensen zijn verrast hoeveel keuze hierin is. Er zijn vele soorten materialen en verschillende kleuren leverbaar. Waarom is dit?

Het afdekmateriaal beschermt steunzolen tegen slijtage en vocht (bijvoorbeeld door transpiratie). Hier houdt het echter niet op. Het materiaal is ook van belang voor de voeten zelf. Bij verschillende voetklachten van de voet horen ook verschillende soorten afdekmaterialen voor steunzolen.

In dit artikel

In dit artikel bespreken we de verschillende soorten afdekmaterialen voor steunzolen. Gebruik onderstaand overzicht om direct meer te lezen over een specifiek onderwerp.

Afdekleder

  • Meestal gemaakt van kalfsleder
  • In verschillende kleuren leverbaar
  • Zeer duurzaam
  • Goede vochtopname
  • Biedt geen demping
  • Luxe uitstraling
  • Zeer geschikt voor de alledaagse schoen

In sommige gevallen ontstaat een allergisch contacteczeem door chromaat, waarmee leer meestal wordt gelooid. In dat geval kun je kiezen voor een plantaardig gelooide huid. Vaak gaat een dergelijke allergie gepaard met allergie voor andere metalen, zoals nikkel en kobalt.

EVA-materialen

  • Thermoplastisch materiaal
  • In verschillende kleurcontrasten beschikbaar
  • Wordt vaak gebruikt als afdeklaag voor de therapiezool voor kinderen
  • Neemt geen vocht op en is goed afneembaar
  • Zeer geschikt voor sportzolen

Antibacterieel afdekmateriaal

Zweet van uw voeten heeft van zichzelf geen geur. Maar in combinatie met de hele dag gesloten schoenen dragen is het de perfecte omgeving voor de bacteriën om vervelende geurtjes te creëren. Afdekmateriaal met geweven zilverdraad doodt deze bacteriën.

Sportzolen

Voor de sportzolen wordt er vaak gekozen voor materialen met sterk afdekmateriaal die veerkrachtige schokdemping geven tijdens het sporten. Ook wordt een afdekmateriaal gebruikt dat beter bestand is tegen transpiratie. De toplaag zorgt voor meer grip zodat er weinig wrijving en schuiven mogelijk is wat helpt om blaren te voorkomen.

Steunzolen voor diabetische, reumatische en oncologische voeten

Voor de diabetische, reumatische en oncologischee voet (ook voor de ouder wordende voet met weinig vetkussens) wordt meestal zacht dempend materiaal gebruikt.

Steunzolen voor veiligheidsschoenen

Bij het vervaardigen van zolen voor veiligheidsschoenen moet er altijd een antistatisch/ESD-afdekmateriaal gebruikt worden om de veiligheidsschoen gecertificeerd te krijgen.

Verleng de houdbaarheid van uw steunzolen

Verleng de houdbaarheid van uw steunzolen

Vervanging van afdekmateriaal

Wanneer uw zolen zijn voorzien van een dekje, kan het zijn dat dit na verloop van tijd aan vervanging toe is. Alleen het afwerkdekje laten vervangen kan de houdbaarheid van uw zool verlengen.

Onderhoud van uw steunzolen

Het is raadzaam om de steunzolen te laten luchten in verband met zweetproductie. Laat de zolen niet drogen op de verwarming of kachel, de zolen kunnen dan kromtrekken. Leder afdekmateriaal kunt u eens in de zoveel tijd licht insmeren met kleurloze schoenpasta. Doe dit echter niet te vaak, want dan kunnen de zolen te glad worden. Beschermen met een ballerina- of enkelsok over de zolen kunnen eveneens dienstdoen als een hoesbeschermer.

Vind een praktijk

Benieuwd naar wat onze steunzolen voor u kunnen betekenen? Overleg met onze Podozorgers welk afdekmateriaal het beste is om zoveel mogelijk plezier van uw zooltjes te krijgen. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Angelique Bekkema. Zij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podologie en podotherapie worden vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Larissa

    “Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Ellen

    “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

  • format_quote

    Ervaring van Jesse

    “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

  • format_quote

    Ervaring van Laura

    “Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

  • format_quote

    Ervaring van Gerda

    “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu